De veroorzaker van schade draagt de wettelijke aansprakelijkheid. Bestaat er tussen een gedraging van een persoon en schade een causaal verband dan is die persoon wettelijk aansprakelijk voor de aangerichte schade. Een ongelukje zit in een klein hoekje en iedereen kan zomaar ongewild schade toebrengen. Om dergelijke schade te bekostigen maken velen gebruik van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Schade per ongeluk toegebracht aan derden dient te worden vergoed.

Verschil tussen opzet en ongeluk

De ene schade is de ander niet. De oorzaak van de schade kan daarbij liggen aan een doelbewuste actie van de veroorzaker maar het kan ook per ongeluk zijn veroorzaakt. In beide gevallen draagt de veroorzaker de wettelijke aansprakelijkheid van de schade. Is er echter opzet in het spel waarbij de veroorzaker doelbewust heeft gehandeld om de schade te veroorzaken dan is de veroorzaker ook schuldig aan de schade. In dat geval kan het zijn dat een eventuele aansprakelijkheidsverzekering niet tot uitkering komt omdat de schade had kunnen worden voorkomen. De veroorzaker zal dan mogelijk zelf de schade moeten vergoeden. Veelal is er echter sprake van een ongeluk waarbij er geen schuldvraag aanwezig is echter draagt de veroorzaker wel de aansprakelijkheid. Dit betekent dat de schade door een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering kan worden gedekt.

Vergoeding bij veroorzaakte schade

In principe geldt er dat de regelrechte veroorzaker van de schade de kosten voor het herstellen van de schade moet vergoeden. Dit kan enerzijds door zelf de schade te betalen. Anderzijds kan daartoe een aansprakelijkheidsverzekering voor worden gebruikt. Vergelijk de verschillende aanbieders van wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zodat je de beste vergoedingen tegen een gunstige prijs kunt verkrijgen. Let wel dit is gewoonlijk de algemene wettelijke aansprakelijkheid. Er bestaat daarnaast ook de Wettelijke aansprakelijkheid voor voertuigen.

Wettelijke aansprakelijkheid voertuigen

Een speciale categorie wettelijke aansprakelijkheid vormt wel die voor voertuigen. Zodra een voertuig op de weg komt, dient deze verzekerd te zijn. Dit is wettelijk verplicht. Verkoop iemand een auto dan mag de nieuwe eigenaar daarmee pas de weg op als er is aangetoond dat er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten. Dit kan bestaan uit een aansprakelijkheidsverzekering voor:

  • alleen maar schade toegebracht aan anderen;
  • schade toegebracht aan anderen en beperkt casco voor jezelf;
  • complete aansprakelijkheidsverzekering waarmee alle casco schade wordt gedekt.

Vergelijk online handig de verschillende wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor voertuigen om de meest gunstige aanbieder te hebben.

Laat je verzekeren

Om tegenwoordig toch op een betrouwbare manier de straat op te kunnen, kun je er praktisch gezien niet meer onderuit. Je moet je verzekeren aangaande de wettelijke aansprakelijkheid. Het is namelijk zo dat een ongeluk in een klein hoekje zit waarbij veelal snel schade ontstaat. Verzeker jezelf voor wettelijke aansprakelijkheid zodat je met een goed gevoel de straat op kunt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 71

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op